Orfeum

Facebook

Szeptemberi műsor

09.07. 'Egy építész, ki orfeumdalokban olvad fel'

09.10. A komédiás dala

09.14. A pesti dal

09.17. A szívemben titokban

09.21. Makin Whoopee

09.24. Ez történt Lellén

09.28. Seress Rezső

 

Friss topikok

  • pit.stop.boys: Alig 10 éves a poszt, most hogy rábukkantam. :-) A sétapálcás sor úgy emlékszem "... hogy forgatom... (2021.06.28. 22:41) Stux
  • Gergely Garamvölgyi: Szia Csodadizőz! Gratulálok a blogodhoz, fantasztikus zenék vannak rajta! Ez az egyik kedvenc sz... (2013.05.23. 12:44) A szívemben titokban
  • cukorrépa: köszi... (2012.05.17. 23:31) Stux, maga vérbeli párizsi lett!
  • szatyi: Szép találat, a Swing Boys c. film jut róla eszembe. Érdemes megnézni már csak dr. House barátja m... (2011.12.06. 09:25) Liszt Ferenc és a show business
  • csodadizőz: @szatyi: Ennek örülök és egyben elnézést a késlekedésért, hamarosan minden frissül és visszatér a ... (2011.10.13. 11:51) Ez történt Lellén

Linkblog

A pesti dal

2011.09.14. 15:20 csodadizőz

A mai posztot Csáth Géza írta. 1909-ben jelent meg a Nyugatban:

A pesti utcákat nem a csárdák látják el zenei anyaggal. A Nagy-körúton, Tisza Kálmán-téren és a Rádai utcában az éjfél után hazatántorgó lumpok immár nem azt a virágot siratják, amelyik "elhervadt a nyáron" és nem a "darumadarat" idézik, aki valahová útnak indult, mint például Nagy János uram szokta Kecskeméten, ha becsudálkozva hazaballag a korcsmából. Az utcán szaladgáló és árukat szállító iparos inasok, rikkancsok, csibészek, varrólánykák se tőrödnek többé a "holttesttel", amelyet "kitettek az udvarra." A pesti dalokat, a pesti utcák zörgő zenéjének elröppenő füttyszólamait a orfeumok, az operettszínházak és kabarék szállítják.

Az utolsó tíz esztendő alatt megszületett a budapesti nyelv, amely különbözik minden más magyar nyelvtől, születtek új szavak és mondatszerkesztési divatok. Azaz helyesebben akadtak írók, akik észrevették, hogy ez történik és mindannyiunk öntudatára hozták: Bródy Sándor, Molnár Ferenc, Heltai Jenő. Ők látták meg legelőszőr és legtisztábban, ami ennek a fővárosnak az életében speciális. És megszületett a budapesti dal is. Nem régen. A kabarévilággal köszöntött be. Kálmán Imre nótája a "Sárga a babám" sajátságos városligeti jazz-zamatjával - egyike volt az első fecskéknek. Azután jött a híressé vált Mozi-dal a Bertáról. - Ugyanez a csibész-hangulat és csibész-gondolkodás, a pesti kedélyességnek stilizálása és szinte kegyetlenségig pointirozott, a szándékos, de éppen ezért művészi ordinárésága jellemzi szövegben az összes dalokat. Az új kabaré-komponisták képzett és ízléses zeneszerzők. Hiszen csak így képzelhető, hogy olyan intenzitással meg tudják érezni, mit akar Budapest "Hogy: hogyan akarja a saját szívdobbanásait zenében újra hallani."

Molnár, Heltai, Szép Ernő, Gábor Andor írják a szövegeket és sorra kerül minden, ami Budapesten érdekes és különös. A környéken nyaraló pestiek családi élete, az Abbaziába járás divatja,  a Pester Loyd nagyszakállú tekintélyes újságírói. A Nagy Endre-kabaréban hallunk egy dalt, amelyben Medgyasszay Vilma, ez a csodálatos diseuse-tehetség és Ferenczy Károly megvitatják, hogy mi kell a férfiaknak és mi kell a nőknek. A differenciált nagyvárosi élet vet csak felszínre ilyen komplikált nemi jellegű kérdéseket! Valami nagystílű kokotte felolvassa nekünk egy asszony levelét, aki férjét kéri, könyörgi vissza tőle a maga és gyermekei számára. Egy szegény munkás asszony a kisgyerekét altatja. Elmondja elzüllésének történetét is, azt is, hogy a szép leánykát gonosz, kegyetlen nőnek fogja nevelni, aki megbosszulja a férfiakon az anyja sorsát. Ugyanerre a lapra tartoznak a politikai kuplék is, amelyekben még "eddig nem létezett" szabadsággal és kritikai szigorúsággal hallunk véleményt az eseményekről.

Az orfeumokban is más a világ, mint azelőtt. A Pityu úr  a fővárosi zsúrfiú, a kosaras bácsi  Matild "aki mindenáron zülleni akar", Móric , aki "olyan fiatal", "Bergerék Zsigája" akinek "páratlan az eleganciája" - mintegy kiegészítik a társaságot.

Weiner István és Zerkowitz Béla szintén ötletes zeneszerzők: valami amerikaias ritmikai ízzel, sőt az újvilágban bevált harmóniákkal dolgoznak, holmi ismétlődő trükkökkel. De kénytelenek vele, mert a közönség kívánja az effélét. És nem szabad elfeledni, hogy a budapesti Csikágó szomszédos a ligettel. A ligettel, ahol a Barokaldi-cirkusz árnyékában, mint beszélik, éjjel találkozót adnak a jazzok.

A pesti dal, ami a muzsikát illeti, pont megfelelője annak a speciális pesti irodalomnak, amely a fővárost felfedezte. Valami kasírozott, stilizált cigányosság van benne, a városligeti hinták sípládáinak jellegével. Valami franciás sikk, valami fővárosi szegényes fényűzés, ugyanaz, amit szegény és csinos masamód-lányok jó cipőin, ízléses kalapjain és öntudatos affektált járásán csodálhatunk. Valami nekikeseredett züllöttség és fölényes fásultság, ami az élet lélekvesztettjeit, a művészeket jellemzi. Valami léha lenézése a nemes férfias nagy akarásnak és kimosolygása mindennek, amit a közönséges ember komolyan vesz.

Ez a zene kedveli a trivialitásokat, sőt keresi azt. De nem elégszik meg a már bevált formációkkal, hanem újakat keres. Példa: a "Móric" refrénje. Az élet nagy szomorúságait elintézi pár cinikus szóval:

"Matild maga nem is szép
És nem is fiatal,
Tűnjön hát a balfenéken el.!"

Mondom, a muzsika is ilyen. A zeneszerzők győzik ötlettel, de olykor tudatos nembánomsággal felhasználják, ami a más meglévőből kell nekik. A léha nótája például egy huszonöt esztendős elterjedt népdalból van csinálva.  Vagy az amerikai kuplék konstruálását utánozzák. "Ami jól esik, azt meg nem tagadom magamtól"-féle elv ez: művészi filozófiává kristályosodva.

A pesti dal eszerint megszületett, él. Még alig tíz esztendős ugyan, lehet, hogy annyi sincs, de kemény legény.

Nyurga, sápadt fiú. Talán törvénytelen gyerek.!... A ruhája rongyos, de a mágnások vagy a nagystílű gazemberek grandezzájával viseli. Szereti és megveti az életet. A mosolya keserű és a nevetése kissé erőltetett. De megél a jég hátán is - ez bizonyos.


 ui.: Ha tetszett, Facebookon keressetek Orfeum Blog név alatt - posztmentes időszakban képekkel szórakoztatok ott:))

kép: http://atis.freeblog.hu/archives/2006/08/page/2/

 

6 komment

Címkék: irodalom csáth

A bejegyzés trackback címe:

https://orfeum.blog.hu/api/trackback/id/tr943204872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

almare 2011.09.15. 14:43:50

köszi a posztot! Csáth nagyon jól, pontosan látta a saját korát, és sok mindenben nagyon pontosan ráérzett a későbbi időszakokra is, az ilyen kis tárcáiban is.

nem ismertem a blogot, de most körülnéztem az oldalon, és nagyon tetszik! zseniális zenéket posztolsz, köszönet érte!

csodadizőz · http://orfeum.blog.hu 2011.09.16. 00:18:16

@almare: örülök, hogy tetszik a blog, remélem, máskor is jössz majd még:))
Csáthot illetően egyetértek. egyébként lesznek még ehhez hasonló idézetek. a megszokottól kicsit eltérő oldalukról/érdeklődési körükről mutatkoznak ilyenkor ezek az írók, ami közben nem meglepő, mert az akkori zene, a dalszövegek (téma és nyelv, amiről Csáth is ír), az előadók, szerzők, szórakozóhelyek, szóval, az ehhez tartozó egész világ annyira új és érdekes lehetett, hogy nem csoda, ha ők is foglalkoztak vele. ráadásul ezek a divatos dalok akkoriban színvonalban is magasra tették a mércét - miközben természetesen közhelyes, kevésbé jól sikerült darabok is akadnak köztük.

almare 2011.09.16. 10:00:41

@csodadizőz: mindenképpen fogok jönni még, nagyon feldobták a dalok a tegnap délutánomat, annyira, hogy még kommenteltem is, ami ritka szokásom :)

az az időszak nagyon pezsgő volt szellemileg, az új irányzatok a művészetekben, tudományban, rengeteg remek koponya, a mindennapi élet változása stb. stb. a nyugati kultúrában az egyik "kedvenc" korszakom, ha nem a legkedvesebb.

csodadizőz · http://orfeum.blog.hu 2011.09.24. 14:03:24

@almare: örömmel olvastam, hogy feldobták a napod, azt meg még inkább, hogy még meg is írtad:))

hát igen, érdekes ez az időszak. nekem is sok szempontból kedves. egy csomó szeretnivaló dolog született ekkoriban. hihetetlen mennyiségű és minőségű kulturális örökséget hagytak ránk. ugyanakkor a hagyaték politikai, gazdasági, társadalmi téren...., szomorú.
süti beállítások módosítása