Orfeum

Facebook

Szeptemberi műsor

09.07. 'Egy építész, ki orfeumdalokban olvad fel'

09.10. A komédiás dala

09.14. A pesti dal

09.17. A szívemben titokban

09.21. Makin Whoopee

09.24. Ez történt Lellén

09.28. Seress Rezső

 

Friss topikok

  • pit.stop.boys: Alig 10 éves a poszt, most hogy rábukkantam. :-) A sétapálcás sor úgy emlékszem "... hogy forgatom... (2021.06.28. 22:41) Stux
  • Gergely Garamvölgyi: Szia Csodadizőz! Gratulálok a blogodhoz, fantasztikus zenék vannak rajta! Ez az egyik kedvenc sz... (2013.05.23. 12:44) A szívemben titokban
  • cukorrépa: köszi... (2012.05.17. 23:31) Stux, maga vérbeli párizsi lett!
  • szatyi: Szép találat, a Swing Boys c. film jut róla eszembe. Érdemes megnézni már csak dr. House barátja m... (2011.12.06. 09:25) Liszt Ferenc és a show business
  • csodadizőz: @szatyi: Ennek örülök és egyben elnézést a késlekedésért, hamarosan minden frissül és visszatér a ... (2011.10.13. 11:51) Ez történt Lellén

Linkblog

Egy tál lencse

2011.07.13. 09:01 csodadizőz

Az  1941-es Egy tál lencse című film forgatókönyvét Tersánszky Józsi Jenő és Nagy Lajos írták. Ettől függetlenül, ha azt mondják nekem, hogy van itt egy film, aminek a főszereplői agóranyúl tenyésztéssel foglalkoznak…. hát, nem mondom, hogy szaladnék a moziba be, mint Rozi. Az a(n)góranyúl maximum pulcsiként jöhetne nálam számításba, ha már filmről van szó, és akkor is csak az Ed Wood szerepét játszó Johnny Depp-en.

A mai bejegyzésben a filmről és a benne elhangzó dal(ok)ról írok.

A sztori. Adott tehát az öregedő Kagits György, aki az agóranyulakkal foglalkozik. Van egy telepe és emellett szép kis vagyona is. Hogy legyen kire hagyni, elkezdi kutatni örököseit – álrokonaival él egyébként együtt, de ezt most nem fejtem ki bővebben. Most jön a csavar. A távoli rokon (Pap Irma) a Szent István körúti Ínyenc büfében dolgozik, boldog párkapcsolatban él, és esze ágában sincs  egy agóranyúl-tenyésztelepre költözni. Épp ezért helyette annak barátnője, az állásnélküli Margit érkezik a birtokra, és rokonnak adja ki magát. Elkezd dolgozni az öregnél, aki persze megkedveli. Újabb bonyodalom: feltűnik a színen Kagits korábban kirúgott intézője, Rudasi Sándor. Hogyan is ismerkedhetnének meg Margittal? Igen, a nyusziknak köszönhetően. Egy korábban díjnyertes agóranyúl eltűnése hozza őket össze. (Ha díjnyertes sertésekről lenne szó, simán beillene egy P.G. Wodehouse-regénybe.) Sejthető, hogy rögtön egymásba szeretnek, amit az öreg Kagits nem néz jó szemmel. Olyannyira nem, hogy Margitot el is zárja Sándortól. Ez teremti meg az alkalmat ahhoz, hogy tovább fokozzuk a történet roppant eredeti, minden sablontól mentes megoldásait: Sándor megszökteti Margitot. Összeházasodnak, a díjnyertes nyuszinak hála virágzik a gazdaság is…. A gonosz mostoha, azaz öregúr pedig főhet a levében, mert tözsdespekulációi nem jönnek be, és tönkremegy. Így aztán nyúlgondozó lesz Sándor és Margit telepén. Zseniális történet, komolyan:)) És ez az utolsó csavar nálam rehabilitálta Tersánszkyt is. 

A két főszereplő az azóta közhellyé nemesedett Karády-Jávor páros volt, úgyhogy csak úgy dúltak az érzelmek a filmvásznon. A film szerencsére megnézhető a neten is.  Egy rövid jelenet, amiben bolyhosítják és megnyírják a nyulat:

 

Mint minden korabeli filmben, úgy itt is elhangzott pár sláger. A második videó elején például A szívemben titokban. Erre még mindenképp visszatérek, de kedvcsinálóul a kedvenc részem belőle:


Himbálj, himbálj himba tánc!
Homlokunkon nincs ma ránc.
Dobbanj, lobbanj szoríts jobban,
most tudd meg, hogy mi a tánc!

Emellett ebben a filmben hangzott fel a Gyűlölöm a vadvirágos rétet is. Bizony. A nyúlkeresés, nyúltenyésztés fényében egészen más értelmet nyer ez a vadvirágos rét. Szombaton ezzel a dallal jövök.

Búcsúzóul akkor a második videó, amiben szerepel a meghívó, a keresztrejtvényen nyert kombiné és minden, amit a tenyészetről tudni kell:

 

ui.: Facebookon keressetek Orfeum Blog név alatt - posztmentes időszakban képekkel szórakoztatok ott:))

Szólj hozzá!

Címkék: film karády jávor egy tál lencse

A bejegyzés trackback címe:

https://orfeum.blog.hu/api/trackback/id/tr743030901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása