Orfeum

Facebook

Szeptemberi műsor

09.07. 'Egy építész, ki orfeumdalokban olvad fel'

09.10. A komédiás dala

09.14. A pesti dal

09.17. A szívemben titokban

09.21. Makin Whoopee

09.24. Ez történt Lellén

09.28. Seress Rezső

 

Friss topikok

  • pit.stop.boys: Alig 10 éves a poszt, most hogy rábukkantam. :-) A sétapálcás sor úgy emlékszem "... hogy forgatom... (2021.06.28. 22:41) Stux
  • Gergely Garamvölgyi: Szia Csodadizőz! Gratulálok a blogodhoz, fantasztikus zenék vannak rajta! Ez az egyik kedvenc sz... (2013.05.23. 12:44) A szívemben titokban
  • cukorrépa: köszi... (2012.05.17. 23:31) Stux, maga vérbeli párizsi lett!
  • szatyi: Szép találat, a Swing Boys c. film jut róla eszembe. Érdemes megnézni már csak dr. House barátja m... (2011.12.06. 09:25) Liszt Ferenc és a show business
  • csodadizőz: @szatyi: Ennek örülök és egyben elnézést a késlekedésért, hamarosan minden frissül és visszatér a ... (2011.10.13. 11:51) Ez történt Lellén

Linkblog

Stux

2011.07.20. 10:06 csodadizőz

A szombati dal egy nagyon vidám darab lesz, főszereplője pedig nem más, mint:

 

/kép: http://operett-kotta.atw.hu/regidalok.htm/ Stuxnak remek dalszövege van, igazi műalkotás. Ennél sokkal szebben és részletesebben ír ez a cikk a korabeli dalszövegekről és példaként a Stuxról.

Vannak viszont ma már nehezebben érthető szavak, sorok. Az Eiffel-torony vagy a Notre Dame nyilván nem okoz gondot. És most már Bois de Boulogne-ról is tudjuk, hogy az egy szép, 865 hektáros erdő, ahol nemcsak meghitten sétálni vagy csónakázni, de még múzeumot látogatni is lehet. Képek a tájról, tóról, póniról: itt.

/kép: http://galleryerdesz.hu/rebuild/galeria/galleryitem/?id=503/

Remélem, Chevailer-t azért mindenki ismeri. Ha mégsem, az elragadó akcentusával így énekelt angolul. Mistinguett (Miss Tinguett) francia színésznő, sanzonénekesnő volt. 1875-ben született, 1956-ban halt meg. Sokszor szerepelt együtt Chevailer-vel, a Folies Bergere-ben, de volt neki magyar fellépőtársa is, Eötvös Marcell személyében. A poszt alján mutatok egy 1920-as dalt tőle. Ez Edith Piaftól is ismerős lehet esetleg. Ebben a videóban pedig az olasz nyelvű felvezető után a már kissé idősebb művésznő is feltűnik, háta mögött egy monumentális tánckarral. (Van egyébként több élő felvétel is vele, szerencsére.)

 

További helyszínek még a híres szálló, a Ritz és a Bajza utcai palota, amiről egyébként egy másik dal is szól.

A glokni harangszabású szoknyát és/vagy le nem vasalt, szabadon hullámzó ránccal díszített ruhát jelent, talán ilyent viselő vagy áruló nő lehet az a gloknis, aki Stuxnak azt mondja, hogy: 'ez nékem befűt'?  Nem tudom, ez csak egy tipp, ha valaki tudja, írja meg kommentben! Egyúttal azt is szeretném tudni, hogy a sétapálcás sornál kinek a neve hangzik el. Köszönet:)

Grácia: báj, kellem, kecsesség

Midinett(e): divatáruslány - ez mondjuk a gloknis vonalhoz passzol is....

 ui.: Facebookon keressetek Orfeum Blog név alatt - posztmentes időszakban képekkel szórakoztatok ott:))

1 komment

Címkék: francia stux szövegmagyarázat

A bejegyzés trackback címe:

https://orfeum.blog.hu/api/trackback/id/tr773031342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pit.stop.boys 2021.06.28. 22:41:07

Alig 10 éves a poszt, most hogy rábukkantam. :-) A sétapálcás sor úgy emlékszem "... hogy forgatom például a sétapálcikát, akár egy Prince Of Wales". A gloknis meg nem gloknis, hanem "... mondta is a Block(né), ez nékem beüt". De lehet Glock is, a lényeg, hogy családnévről van szó.
Ja, és szerintem bősz mint egy Dumas regény, hanem főz. Erre határozottan emlékszem. :-)
süti beállítások módosítása