Orfeum

Facebook

Szeptemberi műsor

09.07. 'Egy építész, ki orfeumdalokban olvad fel'

09.10. A komédiás dala

09.14. A pesti dal

09.17. A szívemben titokban

09.21. Makin Whoopee

09.24. Ez történt Lellén

09.28. Seress Rezső

 

Friss topikok

  • pit.stop.boys: Alig 10 éves a poszt, most hogy rábukkantam. :-) A sétapálcás sor úgy emlékszem "... hogy forgatom... (2021.06.28. 22:41) Stux
  • Gergely Garamvölgyi: Szia Csodadizőz! Gratulálok a blogodhoz, fantasztikus zenék vannak rajta! Ez az egyik kedvenc sz... (2013.05.23. 12:44) A szívemben titokban
  • cukorrépa: köszi... (2012.05.17. 23:31) Stux, maga vérbeli párizsi lett!
  • szatyi: Szép találat, a Swing Boys c. film jut róla eszembe. Érdemes megnézni már csak dr. House barátja m... (2011.12.06. 09:25) Liszt Ferenc és a show business
  • csodadizőz: @szatyi: Ennek örülök és egyben elnézést a késlekedésért, hamarosan minden frissül és visszatér a ... (2011.10.13. 11:51) Ez történt Lellén

Linkblog

A tangóőrület és Erdődy Elek

2011.08.10. 07:34 csodadizőz

A tangó eredete, sok máshoz hasonlóan, vitatott. Annyi azért kijelenthető még így is, hogy az Új Világból érkezett ez a zenei stílus és tánc. Aki jobban el szeretne mélyedni a témában, nézze meg ezt a linkgyűjteményt. A történetről röviden pedig itt lehet olvasni - ebben a cikkben szó van minden tévhitről és érdekességről is, ami a tangóhoz köthető, így például arról is, hogy a férfiak először a női lépéseket tanulták meg. A tangó számunkra most azért érdekes, mert a szombati dal egy tangó-utánérzés lesz.

A tangó eleinte a munkások körében, bordélyházakban, bérházak udvarán volt hallható. A XX. század elejére azonban már a magasabb társadalmi osztályok körében is kedvelt volt. Így juthatott el Európába is. Néhány argentín utazó megismertette ezt a stílust a franciákkal, az 1910-es évekre pedig már igazi divat lett belőle: Franciaországtól Oroszországig hódított az új stílus. Magyarországon is tombolt a tangó-őrület, erről számol be az alábbi képeslap is:

 

A levél szövege: „‎Kedves Micu - köszönöm k.kártyádat. Képzelem, már teljesen belejöttél a párisi vidám életbe. Hát a Zürjénnel találkoztál-e már? Itt, legalább számomra nincs semmi öröm, csak tanulni és mindig tanulni, na de ebbe is bele lehet jönni, habár egy kissé nehezebben. Itt különben Pesten őrült tango élet van, a Ritzben tango teák és bálok vannak. Hát ott is tangóznak vagy már tán egy ujabb tánc virágzik fel? Jövőre valószínűleg kimegyek Berlinbe tanulni, és egészen ott maradok, t.i. ott szerzek diplomát.”

A zene és a tánc, valamint az ehhez használatos kellékek is divattá váltak. Ennek következtében természetesen folyamatos átalakuláson ment át a stílus. A tangó jelzővel ellátott ruhadarabok többségének például eredetileg köze sem volt a tangóhoz, csak az élelmes kereskedők hitették el azt az európai vevőkkel. Ezzel egy időben, a Mi Noche Triste című dal megjelenésével pedig az argentin tangó is megváltozott.

A tangóra addig jellemző vidámságot felváltotta a szomorú, szerelmi bánatot feldolgozó szöveg- és dallamvilág. A levélben említett magyar tangóőrület idején már ez a hangulat volt az egyeduralkodó. Ezt példázza a Nem nézzen úgy rám! című magyar sláger is. A zenét Sally Géza szerezte, a szöveg írója pedig Erdődy Elek volt. A dal  kottája 1935-ben megjelent a Színházi Életben, megnézhető: itt.

Erdődy Elek nemcsak dalszövegeket, prózát, színdarabot is írt. Fia, Erdődy János szintén író volt. A családról a korabeli (1925. szeptember) bulvárhírekben is olvashatunk, egy igen szomorú eset kapcsán:

Emlékezetes még, hogy áprilisban Erdődy Elek író akinek az ujpesti Blaha Lujza Színházban színrekerült Őszi rózsa című darabjának bemutatója napján öngyilkosságot követett el, Ballagi Mór utca 4. szám alatti lakásán veronállal megmérgezte magát. A mentők gyors közbenjárása révén sikerült őt megmenteni. Felépült, tovább folytatta küzdelmes életét feleségével, Vágó Máriával, aki évekkel ezelőtt a Városi Színház tagja volt.


Az utóbbi években nagy nyomorban éltek, alig tudták biztosítani a napi megélhetést. Az asszony, miután látta, hogy anyagi helyzetükön sehogy sem tudnak segíteni, elkeseredésében vasárnap délelőtt lakásán két konyakos pohár ópiumot ivott. Eszméletlen állapotban terült el a földön s mikor ezt a másik szobában tartózkodó férje észrevette, elájut. Rövidesen nagy örömmel nyitott be az ajtón tizenhat éves gyermekük, aki azzal a hírrel akarta meglepni szüleit, hogy tandíjmenetesen vették föl a ciszterciták gimnáziumába.

Megdöbbenéssel vette észre a földön, eszméletlen állapotban fekvő szüleit, fellármázta a házat. Hivatták a mentőket. Erdődyt, aki eszméletét visszanyerte, lakásán ápolják, feleségét azonban, kinek állapota súlyos, a Rókus-kórházba szállították. A szerencsétlen sorsú öngyilkosságot megkísérelt írócsalád iránt mindenki nagy részvéttel gondol.

forrás

Szombaton tehát Erdődy Elek és Sally Géza tangója, a Ne nézzen úgy rám! következik.

Ha tetszett a bejegyzés, keresd az oldalt a facebookon Orfeum Blog néven.

/kép:http://bfl.archivportal.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: tangó erdődy elek sally géza

A bejegyzés trackback címe:

https://orfeum.blog.hu/api/trackback/id/tr493134208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása